De wereld van nu is een andere wereld dan de wereld van gisteren en de wereld van morgen. Het COVID-19 virus ofwel het Corona virus houd ons in de greep. Met zijn allen gaan we een nieuw tijdperk in. Een tijdperk waarbij we terug gaan naar de basis. Wat is de basis?
Voor mij is de basis mijn gezin: vriendlief, dochterlief en ikzelf. We zijn op elkaar aangewezen. Eerlijk gezegd was het vorige week nog wat onwennig. Allemaal thuis. Vriendlief die de hele dag boven aan het werk is. Naar beneden komt voor z’n natje en z’n droogje. Met ons tussen de middag aan tafel een boterham eet. Dochterlief die werkjes van school toegestuurd krijgt via de digitale snelweg. Mama die mag schakelen tussen de titels mama, juf, partner. Dochterlief weet precies te vertellen waar ze op moet klikken en wat ze moet doen. “Mama, je snapt er ook niets van.”
Alle drie zoekend naar deze nieuwe vorm van dagindeling. Zoekend naar dat moment van rust, dat moment dat je even ‘niks’ hoeft. Het was wat onwennig, maar we gaan de nieuwe week met vertrouwen tegemoet.
De wereld van nu is dus zoeken naar mogelijkheden om de dag gezellig te laten verlopen. Een schema hebben we niet. Ik kijk waar dochterlief behoefte aan heeft en bied haar dat aan. Schoolwerkjes doen op de computer heeft duidelijk haar voorkeur. Maar ook fietsen. Ja, ze vind dat geweldig! Sinds afgelopen weekend heeft ze een nieuwe fiets van het kaliber ‘maatje groter’. Waar ze bij haar oude fiets met vlakke voet bij de grond kon, is het bij deze weer oefenen. Ze kan net met de puntjes van haar tenen bij de grond, Dus dat is oefenen geblazen. Mama mag mee met haar eigen fiets. Zo fietsen we samen rondjes om het plein hier waar het erg rustig is. Een goed oefenterrein om meters te maken, zodat ze straks op de fiets naar school kan.
De wereld van nu is gebruik maken van de mogelijkheden die geboden worden. Na het halen van een frisse neus gaan we beiden aan de slag. Opdrachtjes van school geven enigszins houvast aan de dag. Die leerkrachten verzetten in deze tijd ook veel werk. Alles voorbereiden en gebruiksklaar maken. Petje af hoor!
De wereld van nu is niet voor iedereen even makkelijk. Voor het zorgpersoneel wat bergen werk verzet voor ons, de ouderen, de zieken, maar ook voor sommige kinderen onder ons. Kinderen die nieuwsberichten opvangen, kinderen die anderen goed aanvoelen. Wellicht angsten van de ouders aanvoelen. Hoe ga je daar mee om? De eventuele angst mag er zijn. Natuurlijk. Verberg het niet. Zo kan de angst van jou als ouder bijvoorbeeld verveelvoudigd worden bij je kind. Wanneer je er samen over praat, uitlegt waarom dingen nu wel of niet meer kunnen of mogen, je kind vertelt wat jij er van vind en voelt, zal je kind zich wat prettiger voelen. En snapt het waarschijnlijk ook beter.
Wij hebben het over het ‘virus’. Als er meer dan 5-8 kinderen in de speeltuin zijn, mag dochterlief van ons niet in die speeltuin spelen. “Is dat vanwege het virus, mama?” “Ja inderdaad.” Wat ze wel lastig vind is dat er door het virus afgeweken wordt van de gewoontes die er sinds jaar en dan zijn. Het oppassen door oma op de woensdag bijvoorbeeld. Oma heeft aangegeven dat voorlopig niet meer te willen in verband met haar gezondheid en die van opa. Logisch. Snap ik. Voor dochterlief is het wat lastiger. We leggen het haar keer op keer uit. Zo vaak als nodig. De wereld van nu is vooral binnenshuis met ons drieën. Ook al zien we niet veel mensen, toch kun je allerlei dingen opslaan die niet van jezelf zijn.
Ik werk nog buitenshuis en ben degene die de meeste mensen ziet. Hoewel het erg rustig is, merk ik dat ik onbewust een hoop opsla van andere mensen. Hoe kom ik daar dan vanaf? Door mijn handen te wassen tot voorbij de polsen. Inderdaad het RIVM raad dat ook aan. Volgens die richtlijnen was je je handen met zeep, zing je 2x het liedje happy birthday en dan spoel je je handen af en laat je de waterstraal tot voorbij de polsen gaan. Zo spoel je alles van je af wat niet van jou is. Zodra we buiten geweest zijn en we terug binnen komen, is dit ons ritueel in de wereld van nu. Ook helpt het om te douchen. Alles wat niet van jou is, gaat dan door het putje de afvoer in. Probeer maar eens of het werkt. Ik hoor graag jullie reactie.
0 reacties