Dromen, ze kunnen leiden tot iets moois. Waar droom je zoal over? Die geweldig grote lego-set, een brandweerauto, een pop die je op kan maken of nieuwe stiften, wel 100 bij elkaar? Of misschien toch van een zeemeerminnenstaart of een transformer auto?
Dit natuurlijk voor de jongste onder ons, ouders hebben ook dromen: een nieuwe auto, een groter huis, betere gezondheid, meer tijd met de kinderen, wat minder werken.
Dromen klein of groot door klein of groot het is iets wat je graag zou willen. Dromen… je kan dat zowel overdag als ’s nachts doen.
Overdag kun je over je dromen mijmeren, op die ene droom voortborduren. In de nacht daarentegen dan overkomt het je.
Sommigen dromen de meest gekke dromen, anderen dromen over wat er gebeurt is die dag, de dagen ervoor of nog langer geleden. En anderen dromen dromen met symbolieken zoals vliegen of vallen. (Eerlijk gezegd ken ik er de betekenis niet van en heb ik regelmatig over die symbolieken in dromen iets voorbij zien komen. Wil je er meer over weten: Google is een gewilde partner die je graag helpt.)
Vaak bevatten dromen emoties. Ik ben weleens wakker geworden van mezelf omdat ik zo hard moest lachen, of heel hard moest huilen. Over het algemeen geeft dromen mij een goed gevoel.
Dromen kunnen ook fijn beginnen en dan ineens omslaan in een nachtmerrie.
Ons dochtertje van ruim 4,5 heeft er soms nachten bij dat ze veel droomt. Ze gaat dan ook praten in haar slaap. Wel zo dat het lijkt alsof ze een gesprek met je voert. Dit kan soms een hele nacht duren. Gevolg: Mama staat regelmatig aan het bed van dochterlief denkend: “Weer gefopt!” Dochterlief ligt dan namelijk gewoon heerlijk te slapen. slapen.
De laatste nachten lijkt ze anders te dromen. Nachtmerries liggen op de loer. Overstuur, huilend, snikkend, tref ik haar dan soms in haar bed aan. Laatst zat ze zelfs helemaal in een hoekje van haar bed.
Wat doe ik dan? Ik pak haar vast, probeer contact te maken, stel vragen als: “Voel je dat mama er is? Wat wil je dat mama doet? Wil je dat ik je vasthoud? Wil je dat ik bij je kom liggen?” Soms helpt het ook om samen de slaapkamer uit te gaan, van omgeving te veranderen.
Vaak heeft ze moeite met het onder woorden brengen wat ze gedroomd heeft. Samen zuchten we dan een aantal keer diep. Dit om de ademhaling naar beneden te krijgen en haar weer eventjes in het hier en nu te brengen. Meestal gaat ze na deze onderbreking rustig slapen. Mama nog in onwetendheid laten over wat dochterlief gedroomd heeft.
Tot… er een moment is aan tafel en we een boekje lezen met een verhaaltje over dromen. Uit zichzelf begint ze te praten: Ze wilde naar een cd luisteren met liedjes. Het waren alleen geen leuke liedjes die op de cd stonden. Allemaal liedjes met dinosaurussen.
Duidelijk niet haar smaak. Ook erg hard en dat vond ze ook niet leuk. We hebben er samen over gepraat. Allebei nog geen idee waar die droom vandaan kwam.
Een nacht later weer huilen, snikken, helemaal overstuur. Mijn reactie is gelijk aan die van de nacht ervoor. Vraag wat ze nodig heeft en voldoe aan haar behoefte. Eerst er even bij komen liggen, later vasthouden, de kamer verlaten en weer terug in bed leggen.
Terwijl ze rustig in bed ligt zegt ze dat ze dezelfde droom had. De cd met dinosaurussen, dit keer alleen andere liedjes. Dromen het is iets raars… Waar dromen jullie van?
0 reacties