Team Van Koningsbrugge of Team Confetti?

door | nov 8, 2020 | Blog | 0 Reacties

Heel vroeger wilde ik bij het leger. Dat leek me wel wat zo’n stormbaan. Klimmen, klauteren en tijgeren. Die stormbaan was het beeld wat ik had als ik aan het leger dacht. Verder had ik werkelijk geen idee wat het leger in hield. Ja, ze beschermen het land in tijden van onrust.

Mijn ouders wisten het (gelukkig!) uit mijn hoofd te praten. Later begreep ik wel waarom. Ze wilden mij beschermen tegen de ‘harde’ wereld binnen het leger. Dit werd helemaal bevestigd toen ik het programma van Kamp Van Koningsbrugge keek.

Team Van Koningsbrugge dus. Verschillende deelnemers, zowel mannen als vrouwen, verschijnen en stellen zich voor. Stuk voor stuk leken het mij fysiek sterke mensen. Het mentale stuk was lastig in te schatten. Daar zou ik vast gaandeweg het programma achter komen.

Team Van Koningsbrugge wordt klaargestoomd om deel te nemen aan de Commando Special Forces. De deelnemers worden getest op uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen, gaan tot het gaatje. Commando Special Forces is er namelijk om bij gevaarlijke missies ons land te dienen. Je weet nooit wanneer de vijand komt, zijn slag probeert te slaan. Dat betekent continu alert zijn, gefocust zijn.

Team Van Koningsbrugge wordt goed aangepakt. Zowel individueel als in groepsverband moeten ze zware proeven doorstaan. Niet weten wanneer je mag rusten, niet weten wanneer je kan eten. Gewoon niets weten. Het team kan enkel de bevelen opvolgen. De vijand geeft je immers ook geen tijd wanneer ze aanvallen. Wat doet dat met je? Fysiek tot het gaatje gaan? Mentaal helemaal met de grond gelijk gemaakt worden? “Ik doe mijn best, maar dat is blijkbaar niet genoeg.”

Team Confetti, bestaande uit enkel mijzelf, voelde haar lichaam zeer sterk reageren, met name bij het horen “dat is blijkbaar niet genoeg”. Verhoogde hartslag, pijn in mijn buik en ik voelde me heel klein worden. Over het algeheel een niet aangenaam gevoel dus.

Team Confetti wist toen: Ik zal nooit een van Team Van Koningsbrugge zijn en worden. (Hadden mijn ouders dat toch heel goed ingeschat.)

Voor mij is namelijk de inzet die getoond wordt wel degelijk van belang! Als het kind laat zien dat het zijn/ haar best doet, er voor gaat en datgene geeft wat op dat moment het hoogst haalbare is, ben ik trots. Geloof ik er in.

Team Confetti vindt dat kinderen zelfvertrouwen horen te hebben en/ of eventueel te krijgen met hulp. Kinderen horen ondersteund te worden en vertrouwen te krijgen van hun ouders en omgeving. Een coach kan ook helpend zijn.

Team Confetti ziet natuurlijk graag een positief (eind-)resultaat, maar dat is niet het belangrijkste. Het is het proces dat de aandacht verdiend. Wat is je doel? Hoe kom je daar? Kan iemand je daar bij helpen? Door kinderen dat vroeg in het leven al mee te geven, zullen zij zich (beter) staande weten te houden in de huidige maatschappij en die van de toekomst.
Natuurlijk worden die vragen ook beantwoord bij Team Van Koningsbrugge, de benadering is alleen anders. En duidelijk niet bedoeld om kinderen te laten groeien.

Bij wie wil jij je aansluiten? Bij Team Van Koningsbrugge of bij Team Confetti? Kies je voor Team Confetti, neem contact met me op en dan kijken we samen wat ik voor jou/ jullie kan betekenen. We doen het samen!

LAAT HIERONDER EEN BERICHT ACHTER

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *