Van boos, bozer, boost naar rust.

door | jan 22, 2021 | Blog | 0 Reacties

Olifanten, je hebt ze vast weleens gezien. Van die enorme beesten; groot en fors. Flinke poten. Soms ook nog slagtanden. Ja, en dat ze een slurf hebben, is ook (overbodige) informatie.

Wist je dat olifanten stiekem best hard kunnen rennen? Wanneer er gevaar dreigt, gaan ze flapperen met hun oren en zetten ze het op een lopen. Eerst langzaam en dan steeds sneller. Ze bouwen de snelheid op en stomen dan door.

Zo gaat het ook met je kind wanneer zij boos wordt. Een groot deel van het proces vindt plaats in het lichaam en is (bijna) niet aan de buitenkant waar te nemen. De boosheid kan bijvoorbeeld beginnen met een kriebel in de buik die steeds sterker wordt. Er is onrust in het lichaam. Die onrust wordt alsmaar groter en groter en dan komt het tot een uitbarsting.
Sommige kinderen worden wat agressief in gedrag en/ of taalgebruik. Ze weten niet goed wat te doen met alles wat er door hen heen gaat. Agressie is dan de eerste manier van uiten.

Wat zie je als je kind boos is? Wat vertelt haar lichaamstaal? Wat doet je kind als zij boos is? Laat me raden… De boze kinderen, de meesten althans, zullen gaan stampvoeten, schreeuwen, huilen misschien. Het is goed dat ze laten zien wat ze voelen. Belangrijk is ook dat dat gevoel er mag zijn.
Als ouder neem je het waar. Je kan je kind vastpakken, tegen je aan houden en er gewoon zijn. Je kan de boze bui laten gebeuren, kijken en observeren, wanneer je kind rustiger wordt, er zijn voor je kind en bespreken wat er gebeurde. Hoe voelde je je? Wat voelde je? Waar voelde je het?

Ook kan je na zo’n bui de “olifantenloop” gaan doen. Dit is een oefening waarbij je gaat lopen als een olifant met zware voetstappen. Wat er tijdens deze oefening gebeurt, is dat je kind de kracht, die boosheid met zich meebrengt, terug geeft aan de grond/ aarde. De kracht uit zijn lichaam wordt afgevoerd, waardoor je kind zich rustiger zal voelen.
Door het doen alsof je een olifant bent, kun je flink stampen, zorgen dat de vloer trilt. Dat gebeurt immers ook als een olifant het op een rennen zet.

Een ander bijkomend voordeel is dat er door het stampen daadwerkelijk contact gemaakt wordt met de grond/ aarde. Je wordt je bewust van je lichaam, je voeten die de grond raken, de trilling die door je benen gaat bij het neerzetten van je voeten. Je landt, je grondt, je aardt. Je bent weer in verbinding met jezelf. Je voelt jezelf weer staan. Je voelt je zekerder.

Deze “olifantenloop” is ook goed in te zetten in de ochtend als je opstaat. Even lekker stampen, stampen als een olifant. Je lichaam wordt wakker, maakt contact met de aarde. Je staat stevig en voelt je zeker. Jouw dag kan beginnen!



De Olifantenloop

Je bent in de Beekse Bergen en loopt door het park. Dan kom je bij de olifanten. Je ziet een olifant met hele grote oren, een lange slurf en 4 dikke stevige poten. De olifant loopt eerst rustig rond. Dan zie je dat zijn oren wijd gaan staan en dat het tempo van lopen wat omhoog gaat. Steeds wat sneller. Tot de olifanten gaan rennen.
Wat voor geluid maken de voetstappen van de olifant? Zijn het lichte voetstapjes die je bijna niet hoort? Of zijn het hele zware voetstappen? En als een olifant loopt? Loopt ie dan snel… of heeeel langzaaaaam?

Probeer maar eens een olifant na te doen. Zak een beetje door je knieën en loop door de ruimte alsof je een olifant bent. Stap heel zwaar door de kamer. Hoor je hoe zwaar je voetstappen op de grond terecht komen? Is het makkelijker om op deze manier snel of langzaam te lopen?

Laat het kind zich zo even door de ruimte bewegen. De voeten met geluid op de grond neer laten komen. Hard stampend. Het kind maakt zo contact met de aarde en kan dus zo goed gronden.


De “olifantenloop” kun je inzetten wanneer je kind zich boos voelt of een boze bui heeft gehad, maar ook als je wilt dat je kind zich zekerder voelt. Voor beide geldt dat de kleur rood daarbij ook van invloed is. Draagt je kind een rood shirt dan zal je kind zich ook zekerder voelen bijvoorbeeld.
Aan verschillende emoties kun je een kleur toekennen. Iedere kleur heeft een eigen trilling en uitwerking op je kind en ook op jou als ouder. Wil je daar meer over weten? Download dan het Confetti-regen Doe-boek. Daarin ga ik dieper in op wat kleuren doen, wat ze kunnen betekenen voor je kind en voor jezelf. Hoe je kleuren in kan zetten in de begeleiding van je kind.

Confetti-regen Doe-boek

LAAT HIERONDER EEN BERICHT ACHTER

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *