Vol verwachting klopt ons hart

door | nov 14, 2020 | Blog | 0 Reacties

Hoe ouder ik word en hoe ouder dochterlief wordt, brengt me dichterbij mijn eigen herinneringen aan Sinterklaas.

Toen ik net zo oud was als mijn dochter nu, gingen we altijd bij ons opa naar de intocht kijken. Ons opa woonde in een oud monumentaal pand. Met een ‘gewone’ huiskamer en een opkamer. Een huiskamer voor speciale gelegenheden zeg maar.
Ik kan me niet herinneren dat we daar ooit binnenkwamen door het jaar heen. Nee enkel met de intocht van Sinterklaas. Nu had dat ook een reden hoor. Daar stond de tv!

Normaal zaten we aan de grote tafel in de woonkamer. Ons opa aan de kop van de tafel en wij aan de andere zijdes. Eerst samen koude worstenbroodjes eten. Die zaten per 10 verpakt. Van die fabrieksdingen. Niet echt heel lekker, maar het hoorde erbij.

Tegen 12 uur werden mijn zus en ik altijd een beetje onrustig. Met iets te drinken en wat lekkers togen we naar de opkamer. Ieder jaar met dezelfde discussie. Wie mag in de grote fauteuil zitten en wie zit op het krukje naast de fauteuil? Drie keer raden wie jaar op jaar bij het kortste eind trok… Inderdaad: ik! Ik was immers de jongste zei mijn zus, dus zij vond dat ze meer recht had om op de fauteuil te zitten.
Je snapt dat dit nog steeds een pijnlijk puntje is.

Over het algemeen bewaar ik hele warme herinneringen aan het Sinterklaas vieren. Schoen zetten, heel hard zingen, tekeningen maken en ook de spanning. Wat zou je krijgen? Wat brengen Sint en Piet mee? Me verwonderen hoe Sinterklaas met zijn paard ons cadeautjes kon brengen. We woonden immers op 12 hoog. Hoe komen ze binnen? Sinterklaas wist overal een antwoord op.

En dan nu een kleine 40 jaar later, kijken we voor het vierde jaar op rij naar het Sinterklaasjournaal. Zal eerlijk bekennen dat het, het eerste jaar vooral voor mezelf was, haha. Dochterlief had er geen echt benul van met ruim 1,5 jaar, maar ze zat wel volle focus te kijken. Vorig jaar begon ze het al beter te begrijpen. En dit jaar zit ze er helemaal in.
Kolen die kwijt zijn waardoor de stoomboot stil ligt. “Hoe komt Sinterklaas nu naar Nederland, mama?” Er verschijnt een klein pruillipje. Gelukkig kan papa het ombuigen en verandert het pruillipje in een glimlachje.

Ze is dan ook al weken bezig met haar verlanglijstje. Sinds het boek van de grootste speelgoedwinkel van het land binnen is, is ze aan het knippen en plakken. Papa scant.
“Mama, dit wil ik echt heel graag. Een make-up pop.” Meteen denk ik aan vroeger. Een herinnering komt boven. “Zal ik eens wat vertellen, meisje?” “Wat dan, mama?” “Weet je dat ik vroeger heel vaak zo’n pop op mijn verlanglijstje heb gezet? En nooit van Sinterklaas gehad heb?” “Echt? Mama, als ik die make-up pop van Sinterklaas krijg, zullen we er dan samen mee gaan spelen?” “Dat is goed. Dat is heel lief van je.”

Al met al voel ik dat de spanning in huis toeneemt. Spanning van het niet weten wat er gaat gebeuren.
Daarom gebruiken wij de kalender van de grootste speelgoedwinkel. Zo weet ze wanneer ze haar schoen kan zetten bijvoorbeeld. De kalender dient gelijk als aftelkalender. Het is op deze manier inzichtelijk en overzichtelijk wat er komen gaat. Zo hoeft dochterlief dus niet iedere dag in spanning te zitten en kan ze het een beetje loslaten.

We merken ook dat ze een wat korter lontje heeft, wat vaker de nabijheid opzoekt van mama. Ze is erg knuffelig. We geven hier vaak aan toe. Het is natuurlijk heerlijk om te knuffelen samen. Het korte lontje komt niet altijd even goed uit. Wanneer we rustig blijven en blijven uitleggen, ontploft ze minder snel.

Heb je thuis ook vergelijkbare ervaringen? Probeer of een aftelkalender helpt. Je kan er bijv. samen een maken. Op die kalender zet je wanneer je kind zijn/ haar schoen mag zetten, wanneer het pakjesavond is, Sint op school komt, Sint bij opa en oma komt. Dat kun je doen door schoentjes te maken en te plakken op de juiste dag. En met een pakje bijv. geef je aan wanneer er Sinterklaas gevierd wordt ergens.

Belangrijk is ook om je kind deze periode goed te laten gronden. Doe alsof je paardje Oh-zo-snel bent en ga in galop door de kamer. Je voeten maken contact met de grond en zo voel je je weer sterker en steviger staan.
Deze oefening kun je dagelijks toepassen.

Het is een spannende tijd voor je kind. Belangrijk is om als ouder rustig te blijven in deze tijd. Laat je kind voelen dat je er bent, door de knuffels te beantwoorden, antwoord te geven op de vragen waar hij/ zij mee kampt. Je kind wil gezien en gehoord worden. Je kind wil zich veilig voelen bij jou.

Vandaag is de intocht. Sinterklaas komt aan in het land. Het mooiste kinderfeest kan beginnen. Ik wens jullie een hele fijne en gezellige tijd toe!

LAAT HIERONDER EEN BERICHT ACHTER

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *