Zaterdagmorgen 5 december 2020

door | dec 5, 2020 | Blog | 0 Reacties

Ik word wakker en kan niet meer slapen. Lig te draaien in mijn bed en besluit op te staan. Doe snel wat makkelijke kleren aan en ga naar beneden.
Het is nog stil in huis. Vriendlief en dochterlief slapen beiden nog. Wat fijn om de trap af te sluipen, mijn voeten op de koude vloer beneden te zetten en zo langzaam wakker te worden. Het licht aan.
Stil is het niet helemaal. Ik word me nu pas gewaar van de kleine geluiden die er in een, ik dacht, stil huis zijn. Het is fijn om zo langzaam de dag te beginnen.

Ik loop een rondje door de woonkamer en voel de koude vloer onder mijn voeten. Ik ben even bewust in het hier en nu. Linkervoet voor de rechtervoet, lettend op een goede afwikkeling van de voet. Rechtervoet voor de linkervoet en ook nu voel en kijk ik bewust hoe ik mijn voet neerzet. Hoe de koude van de vloer zich verplaatst van de hak van de voet via het midden van de voet naar de tenen. Ik zet nog een stap en nog een stap. Tot ik het rondje volgemaakt heb. In alle rust met heel mijn aandacht.

5 december is voor vele kinderen een spannende dag. Pakjesavond! Het Sinterklaasjournaal wordt hier iedere dag gekeken. En oh wat zit dochterlief in het verhaal. Tranen omdat de verlanglijstjes niet meer leesbaar waren. De printer was ontploft omdat de Piet eerst het rode stekkertje lostrok in plaats van de groene. En later nog eens tranen omdat de Hoofdpiet besloten had naar huis te gaan. Alle koffers van de pieten waren al gepakt, als laatste werd de koffer van Sinterklaas gepakt. Tranen!!!
“Ik wil dat er pakjesavond komt! Mama, ik wil écht dat ik die make-up pop krijg van Sinterklaas.” We hebben moeten praten als Brugman om dochterlief weer enigszins gerustgesteld te krijgen.
Maar even die make-up pop. Een aantal weken geleden vertelde ik dochterlief dat ik die vroeger (ja vroeger!) ook heel vaak op mijn verlanglijstje had gezet, maar nooit had gekregen. Haar reactie was gelijk: “Mama, als ik dan de make-up pop krijg van Sinterklaas, zullen we er dan samen mee gaan spelen?” Te schattig! Ben benieuwd wat de Sint haar gaat brengen.

Het is een drukke tijd voor je kind. De spanning rondom het sinterklaasfeest, de kerst die daar gelijk achteraan komt. En al probeer je als ouder(s) de spanningen zoveel mogelijk in te dammen, toch is je kind druk, kortaf, moe, zoekt het enorm de grenzen op.
Voor jou als ouder is het dan belangrijk dat je rustig blijft. Je rustig blijft praten. De rust probeert te bewaren. Wanneer jij namelijk heel druk en enthousiast bent, neemt je kind die energie over, bovenop de spanningen die het misschien ook al voelt en ervaart. Het gedrag van je kind wordt dan uitvergroot. Je kind gaat nog meer stuiteren, overschrijd eigen grenzen, huilt sneller, wordt hangerig, krijgt moeite met inslapen.
Door zelf rustig te blijven, vaart je kind mee op jouw energie. Het zal (iets) rustiger worden. Je kind voelt en ervaart jouw veilige haven. Misschien wil je kind deze periode juist wel meer knuffelen met je. Je kind zoekt de veiligheid en het vertrouwen op bij jou. Ook de oefening die ik vanmorgen deed, heel bewust lopen, helpt om je kind weer bij zichzelf te brengen. De wereld bestaat even enkel uit jezelf. De rest er omheen verdwijnt.

En dan is Pakjesavond geweest en komt je kind maandag op school waar de kerstboom staat, de school versierd is. Met het ene been nog in de Sint, en het andere been al in de kerst.
Het ene kind kan daar beter mee omgaan als het andere kind. Geef je kind dan ook de tijd en de ruimte, in ieder geval thuis, om alles op eigen tempo te verwerken.

“Allemaal leuk en aardig, Jeanine, wat je daar vertelt, maar ik red het niet hoor tot de kerst, en wat denk je daarna van oud en nieuw?”
Is dat wat je denkt? Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek. Samen kijken we dan waar je tegenaan loopt. Dit gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

LAAT HIERONDER EEN BERICHT ACHTER

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *